Календарне планування

Поурочно-тематичний план з предмету:
 Основи галузевої економіки і підприємництва
Професія:  Електромонтер з ремонту та обслуговування  електроустаткування
Код: 7241
Кваліфікація: 2 розряд
Група №ТУ-1
Кількість годин: 17  
Викладач: Можейко Н.П.
Уроку


                       
                            Назва теми уроку
Кіль-кість
годин
на тему


1


2

3
4


5




6



7

8



9


10

11

12



13

14


15


16

17
        Тема 1. Предмет, завдання галузевої економіки.    
                     Основні поняття. (2год)
    Предмет, завдання галузевої економіки. Мета вивчення курсу. Поняття «економіка», «національна економіка», «валовий внутрішній продукт», «ринок».
   Типи економічних систем. Розвиток економічної науки в Україні.
 Тема 2. Галузева структура промисловості України (2год)
    Галузева структура економіки, та показники що її характеризують.
   Основні фактори, що впливають на формування галузевої структури промисловості Україні.
                    Тема 3. Інфраструктура ринку (1 год.)
     Сутність, функції, основні структурні елементи інфраструктури ринку. Проблеми та перспективи розвитку інфраструктури ринку в Україні
          Тема 4. Науково-технічний прогрес економічного  
                        зростання в галузі (1год)
   Науково-технічний прогрес (НТП). НТП в промисловості. Основні напрями науково-технічної політики в галузі.     
               Тема 5. Організація виробництва на
                         підприємствах промисловості (2год)
   Організація виробництва як форма забезпечення ефективної діяльності підприємств.
Основні принципи організації виробничого процесу. Організаційні типи виробництва та їх характеристика.

 Тема 6. Підприємство як суб’єкт  господарювання (2год)
    Закон України «Про підприємства». Загальна характе-ристика підприємств, форми власності. Розвиток і види підприємств. Функції підприємств.
    Організаційно-правові форми підприємств.
             Тема 7. Кадри підприємства (2год)
 Кадри підприємства, їх склад і структура. Класифікація персоналу  підприємства.
  Підготовка кадрів в Україні та фактори, що впливають на зміну професійно – кваліфікаційного складу кадрів підприємства.
           Тема 8. Поняття собівартості, прибутку,  
            рентабельності виробництва, продукції (2год)
   Визначення понять. Структура собівартості, шляхи зниження собівартості.
   Прибуток, функції та види прибутку.  Показники рентабельності виробництва, продукції.
           Тема 9. Продуктивність праці (1год)
   Поняття продуктивності праці. Показники продуктивності праці, її обчислення.
           Тема 10. Організація оплати праці (2год)
   Організація трудової діяльності. Заробітна плата, її економічний зміст, форми і системи заробітної плати.  
  Тарифна система оплати праці. Нові форми оплати праці, бригадний підряд. Контрольна робота



1


1

1

1

1




1



1

1



1


1

1

1



1

1


1


1

1



               Всього

17


Поурочно-тематичний план з предмету:
 Основи галузевої економіки та підприємництва
                Професія:  кухар
               Код: 5122  
               Кваліфікація:  3 розряд
               Група № 16
               Кількість годин: 17
               Викладач: Можейко Н.П.

Уро-ку



Назва теми уроку
Кіль-кість
годин
на тему



1
2
3
4


5

6



7
8
9
10
11
12


13

14
15
16
17

Тема 1. Економічна наука та її роль у розвитку громадського харчування в Україні    (4 год)
Предмет економічної науки.
Виробництво та його фактори
Економічні потреби.
Ефективне використання обмежених виробничих ресурсів у сфері ресторанного господарства.
Тема2. Економічні системи (2 год)
Сутність та основні компоненти економічної системи.  Права власності в економіці
Порівняльна характеристика ринкової та адміністративно-командної економіки. Вплив зміни економічної системи
на розвиток ресторанного господарства в Україні.
Тема 3. Ринкова економіка та її функціонування(6год)
Принципи, на яких базується ринкова економіка.
Попит, пропозиція та чинники, що їх визначають
Ринкова ціна.  
Суть конкуренції, її види та методи.
Сутність та види ринку
Інфраструктура ринку
Тема 4. Підприємництво у сфері ресторанного господарства насучасному етапі ( 5год)
Сутність підприємництва, його функції та умови
розвитку в Україні 
Мета підприємницької діяльності
Види підприємництва у сфері ресторанного господарства.  
Виробнича, торговельна та посередницька діяльність підприємства.
Контрольна робота



1
1
1
1


1

1



1
1
1
1
1
1


1

1
1
1
1


               Всього

17


Поурочно-тематичний план з предмету:
 Основи галузевої економіки і підприємництва
Професія:  Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин
 та устаткування
 Код: 7233
Кваліфікація: 2 розряд
Група  12
Кількість годин: 17  
Викладач: Можейко Н.П.
Уроку


                       
                                         Назва теми уроку
Кіль-кість
годин
на тему



 1




2


3




4

5
6





7


8





9


10


11




12


13


14






15


16
  

17

Тема 1. Вступ. Загальні основи суспільного виробництва ( 1 год.)
        Завдання предмета “Основи ринкової економіки і підприємництва” та його місце у підготовці робітників для сільськогосподарських підприємств агропромислового комплексу.
Тема 2. Поняття ринку і ринкових відносин. Формування та розвиток ринку (2 год)
     Поняття, сутність ринку, його роль. Ринкова інфраструктура. Товарне виробництво як першооснова ринкової економіки. Закони ринкового господарства.
   Розвиток товарно-грошових відносин на сучасному етапі. Конкуренція - найважливіша властивість ринку.
Інфляція, причини та наслідки.
Тема 3. Реформування економіки. Власність та її еконо-мічна сутність. Роздержавлення та приватизація 3год)
    Основні напрями реформування економіки України.
Реформування державної власності в сучасних умовах.     
      Роздержавлення та приватизація.
      Аграрні відносини та форми власності в агропромисловому комплексі України. Приватна власність на землю і майно - основа розвитку підприємництва на селі.
Тема 4. Система підприємництва. Підприємництво у системі ринкових відносин (2год.)
     Підприємництво - соціально-економічна основа ринкової економіки. Сутність підприємництва, особисті й суспільні інтереси в підприємництві. Організаційно-економічні форми підприємництва.
      Підприємство. Види, форми підприємств, їх розвиток у системі ринкових відносин.
Тема 5. Витрати виробництва і собівартість сільсько-господарської продукції. Ціни і ціноутворення. Прибуток та система оподаткування прибутку сільськогосподарських підприємств (3год)
Показники ефективності сільськогосподарського виробництва. Витрати виробництва. Собівартість продукції та послуг, шляхи її зниження.
Поняття про ціну та її види. Фактори підвищення та зниження цін. Особливості регулювання цін на продукцію сільського господарства та переробних підприємств.
Прибуток та його економічна природа. Види прибутку. Розподіл та використання  прибутку на підприємстві.
Рентабельність сільськогосподарського виробництва.
    Тема 6. Організація і оплата праці у сільському господарстві (3год)
Форми організації праці у сільському господарстві. Організація робочого місця. Раціональний режим праці і відпочинку.
Норми праці, порядок їх встановлення і перегляду. Тарифна система та її елементи. Кваліфікаційні розряди (класи, категорії), порядок їх присвоєння
Заробітна плата, її форми і системи. Види заробітної плати. Матеріальне стимулювання працівників залежно від наслідків госпо­дарювання. Права працівників на оплату праці та їх захист.
Тема 7. Трудові ресурси. Зайнятість населення. Ринок праці. Підготовка  конкурентоспроможних працівників – основа їх соціального захисту (3год)
Трудові ресурси та їх використання. Зайнятість населення, сучасні проблеми, нові підходи і форми регулювання.  Служба зайнятості в Україні. Безробіття, його форми. Міграція населення.
Ринок праці. Особливості його формування в Україні.
Сучасний стан ринку праці. Особливості його розвитку в Україні. Удосконалення системи професійного навчання робітничих кадрів.  Перепідготовка незайнятого населення.
           Контрольна робота







1


1




1

1
1




1


1






1


1


1





1


1


1





1


1



               Всього

17



Поурочно-тематичне планування.
  Предмет: Економіка
Навчальний рік: 2016-2017н.р
Но-
мер
уроку
Но-
мер
уроку
у темі


Зміст уроку

Кіль- кість
годин


Дата проведення уроку

12гр

16гр
Розділ 1. Основи економічного життя суспільства
Тема 1. Взаємозв’язок економічних процесів та явищ
 ( 3 год.+1год резерву)

1

1

Обмеженість ресурсів та безмежність потреб як основна проблема економіки.
Роль економічної науки у житті окремої людини і суспільства.
1



 2
 1
Виробництво та продукт (результат) економічної діяльності. Виробничі технології. Особливості сучасних технологій.  
1


 3
2
Доходи економічних суб’єктів
 
1



4

 3
Розподіл, обмін та споживання як взаємопов’язані процеси.
Економічний кругообіг.
1


Тема 2.Раціональна економічна поведінка споживача
та виробника (3 год)
5
1
Споживач як основний суб’єкт сучасної економіки. Мета споживача та ознаки раціональної поведінки споживача
Потреби споживача: зміст та класифікації.  
1



 6
2
Споживчі блага та їх структура. Корисність споживчого блага і способи її оцінки. Граничне споживче благо і гранична корисність.   
1



 7
3
Виробничі можливості. Альтернативні варіанти використання ресурсів. Крива виробничих можливостей.  
1


Розділ 2. Ринкова економіка
Тема 3. Попит, пропозиція, ринкова ціна та гроші
у функціонуванні економіки (4 год.)
 8
1
Ринкове вирішення питань «що виробляти?», «як виробляти?», «для кого виробляти?» Зміст та ознаки ринкової конкуренції
1



9
2
Ринковий попит: зміст, функція попиту від ціни. Ринкове пропонування: зміст, функція пропонування від ціни
1


10
3
Ціна ринкової рівноваги: зміст, графічне відображення.  Роль рівноважної ціни у ринковому саморегулюванні
1


11
4
Сутність грошей. Зміст функцій. Види грошей. Грошова маса та її показники.
1




Тема 4.  Ринки виробничих ресурсів та доходи
у ринковій економіці (3 год)
12
1
Особливості ринку праці. Попит і пропонування на ринку праці.  Види й системи заробітної плати
1


13
2
 Особливості ринку землі. Попит і пропонування землі. Земельна рента.
1


14
3
Особливості ринку капіталів ( кредитних ресурсів). Роль банків в організації ринку капіталів. Особливості ринку інформації.
1


Тема 5.  Підприємницька діяльність (3 год.)

15
1
Функції підприємця та складники підприємницької діяльності. Доход і ризик у підприємництві. Підприємництво і суспільний прогрес. Види підприємництв.
1


16
2
Валовий доход, витрати та прибуток підприємця.
1


17
3
Управління підприємством. Бізнес-план підприємця.
1


18
4
Контрольна робота за розділами I, II
1


Розділ 3. Національна економіка як ціле

Тема 6. Загальні результати національного виробництва (3 год.)

19
1

 Виробничий потенціал національної економіки: трудові, земельні (природні), фінансові ресурси та технології.
1







20
2
Сукупні доходи та сукупні витрати: структура та взаємозв’язки
Валовий внутрішній продукт (ВВП) – показник результатів національного виробництва.  
1


21
3
Способи розрахунку ВВП. Валовий національний доход (ВНД).
Реальний та номінальний ВВП
1



Тема 7. Економічні коливання, безробіття та інфляція (3 год.)

22
1
Причини економічних коливань. Економічні піднесення та спади.  
1


23
 2
Безробіття і зайнятість трудових ресурсів
1


24
 3
Загальний рівень цін та інфляція. Причини та наслідки нерегульованої інфляції для національної економіки.
1




Тема 8. Державне регулювання економіки (3 год.+ 1 резерву)

25
1
 Невдачі (обмеження) ринку як причина державного регулювання економіки.
Цілі державного регулювання
1


26
2
Податки, видатки уряду та державний бюджет. Інструменти грошового регулювання.

1



27
3
Інструменти регулювання
 у соціальній сфері.
1


Розділ 4. Світова економіка
Тема 9. Міжнародна торгівля, валютні відносини,
рух капіталів між країнами (3 год.)
 28
1
Світове господарство. Міжнародні економічні відносини
1


29
2
 Необхідність міжнародної торгівлі та її сучасні форми. Торговий баланс країни.
Міжнародні торгівельні організації

1



30
3
 Механізми встановлення валютних курсів. Міжнародні організації валютного регулювання. Форми міжнародних грошей
1




Тема 10. Переваги та загрози глобалізації (3год. + 1 резерву)

31
1
Зміст глобалізації та її основні причини
1


32
2
Проблеми, що потребують спільного (глобального) вирішення: вичерпання ресурсів, забруднення довкілля, поглиблення нерівності між країнами
1


33
3
Способи протидії загрозам глобалізації

1


  34
   4
 Узагальнення знань
 за розділами ІІІ -ІV

1


35
  5
Контрольна робота
1




Немає коментарів:

Дописати коментар